Efter flera år får skolorna ordna avslutning på normalt vis igen. Vanligtvis handlar det om tal, betyg någon uppvisning och stipendier. Efteråt kanske det blir glass och en fest hemma, speciellt om man tar examen. Skolåret är äntligen över och elever som lärare kan pusta ut men det samma kan man inte säga för föräldrar eller staden. Stämningen är minst sagt energisk när de unga drar ut för att fira. Man kan väl kalla det för tradition att unga ska skapa kaos ute på staden, vid villor och privata hem. De springer loss som kor utsläppta på grönbete efter vintern. Det är i alla fall mina minnen av skolavslutningarna i Nykarleby som tonåring. Hörde av mig till mina gamla skolkamrater från Österbotten för deras minnen av skolavslutningen och tankar kring underårigt drickande. I stora drag gick de att dela upp i två grupper.
Den första gruppen var de som tog det lugnare och ofta befann sig i ett kristet sammanhang. I Österbotten är det vanligt att tonåringar går till församlingen på skolavslutningen. Antingen för att de var troende eller för att det fanns ingen annan stans att vara utifall man inte ville fira hårt. Jag var en av dem, minns att församlingen höll uppe sent den natten. Vi spelade spel, sjöng, grillade och höll andakt. För mig och andra kändes det bra att ha ett tryggt ställe att fira på med vänner men utan allt stök och grupptryck. En kommentar jag ofta fick när jag nådde ut till kamrater var ”jag var inte en av de coola, så jag drack inte”. Känner igen den känslan, om man inte var i inne klicket blev man inte medbjuden på fest. Kände mig också väldigt opopulär och ovälkommen att fira på torget med alla andra. Dolde mina känslor genom att se ner på mina jämnåriga som valde att dricka, ansåg att de var barnsliga och att jag inte alls ville stå på torget och frysa. Egentligen var jag nog lite avundsjuk, kändes som att jag missade något viktigt med att vara tonåring.
Så den andra gruppen var de som drog ut på stan. Många berättade om hur de gick från fest till fest och söp på torget. “Mycket grupptryck att dricka på Nykarleby torg, glad och lättad över skolans slut som hade stressat en. Där av syftet att dricka”. Känslan var tydligen att de firade att skolan var över. “Nu är det över och vi klarade det tillsammans”. Staden var lockande för att alla andra var där och alla var lika glada. Några berättade om att deras vänner drack men att de inte gjorde det och att det accepterades av dem. De fick göra sitt eget val. Flera hade även som tradition att röka cigarr på skolavslutningen, “något finare än vanligt snus och tobak måste det väl va!”.
Nog visste deras föräldrar om drickandet men många valde att se mellan fingrarna. Alkohol var förbjudet i mångas hem men ofta sov de över hos en vän och spelade dumma följande dag. Ingen berättade om något straff de skulle ha fått för att de druckit. De påvisar för mig att underårigt drickande inte tas på så stort allvar i Nykarleby, i varje fall på min tid. I en stad utan poliser är det invånarna som bestämmer vad som är okej. Väldigt tydligt var att tonåringar som dricker anses vara normalt beteende, en del av att växa upp. Flera verkar se nostalgiskt tillbaka på de tiderna. Att firandet tillsammans med andra skapade fina och viktiga minnen av ungdomen som de bär med sig ännu idag.
Sen fanns det en oroväckande minoritet av svar som kanske bäst summeras så här ”Associerar skolavslutningen med slagsmål i skolparken”. För mig kändes denna version av skolavslutningen rätt så avlägsen. Det var det här man läste om senare i nyheterna. Men detta är tyvärr en väldigt vanlig form av Österbottnisk skolavslutning. Minns att Jakobstad 2013 var Svenskfinlands farligaste stad. Våldsdåd var väldigt vanliga och om man inte sett de själv känner man någon som såg det. Skolparken var alltid i centrum av alla våldshistorier kring skolavslutningen, flera år var det någon som knivhöggs. De som orsakade våldet var sällan själva minderåriga utan unga vuxna, ofta möttes dessa olika åldersgrupper ute på stan för att fira. Ibland tog de över tonåringars ställen andra gånger smög tonåringar in på evenemang menade för 18+. “Idealt skulle nog dessa grupper hållas åtskilda.”.
Hur man firar skolavslutning som tonåring varierar nog från ort till ort men det kändes nog som vilda västern i Österbotten. Festen i staden pågick genom hela natten, om det inte var musiken som höll en vaken var det traktorrallyt längs Nykarleby esplanad. Får hoppas att det lugnat sig lite med åren, skulle nog få hjärtklappning som förälder där. Men tillika var dessa år och dumdristiga fester så viktiga för så många. Tonåringar behöver nog få skapa kaos, samhället borde ge utrymme för det men stöda dem i att göra smartare val. Så snälla fira på och skapa värdefulla minnen men försök att ha huvudet med er i helgen.
Assistent, Joanna Kock