Positiva känslor så som glädje och nöje hjälper dig att hantera vardagen

Publicerad | i Uncategorized

De senaste årens händelser i världen har väckt stor oro och rädsla i våra liv. Livsglädje glöms lätt bort och måste därför aktivt vårdas. 

För att känna mer av glädje i vardagen kan du behöva ge dig själv förutsättningarna för att känna det. Tankar, känslor, humör och handling är ständigt sammankopplade och påverkar varandra. Det är svårt att påverka känslor och stämningar genom viljestyrka. Till exempel misslyckas en person ofta med att beordra sig själv att bli på gott humör. Det är dock möjligt att påverka känslor och humör på andra sätt. Det är viktigt att göra fina saker även när du känner dig eländig eller känner att du inte kan göra någonting. Fundera en stund på om du ger upp att göra fina saker ibland för att du inte mår bra. Eller mår du dåligt för att du ger upp att göra fina saker? Det är svårt att få dig att må bättre genom bara ett beslut. Det är mycket lättare att göra något trevligt, vilket gör att du känner dig mer bekväm. Trevliga aktiviteter och nöjesproducerande evenemang är väldigt individuella. Vad man tycker är trevligt kan vara irrelevant för den andra. 

 Fundera på vad som egentligen gör dig glad, och helt enkelt gör mer av dem. Saker som anses trevliga kan vara att titta på TV, lyssna på musik, träffa vänner, spela spel, ta hand om ett husdjur, vacker natur, motion, vila och god mat. Man tror ofta att riktigt fina saker är något stort och unikt, som att vinna på lotto, bli kär eller resa runt i världen. Trevliga saker behöver dock inte vara speciella, men trevligt att göra kan också vara något ganska vanligt. För permanent välbefinnande är det viktigt att ha små repetitiva fina saker och bra saker i den vanliga vardagen.  

Du kan välja att umgås med positiva människor. Du kan hjälpa någon därför att det alltid är roligare att göra saker tillsammans. Visste du att skratt smittar? Kan du hitta på flera saker du kan göra för att skapa en gladare vardag? 

 

Praktikant, Marja Pelli