Coronaviruset har nu härjat i över ett år och har lämnat efter sig tydliga spår där bland annat situationen för fattiga, arbetslösa och arbetssökande hela tiden förvärras. För de arbetslösa eller långtidspermitterande så kan tillståndet på arbetsmarknaden se väldigt besvärligt ut.
Statistikcentralens siffror för januari visar att arbetslöshetsgraden i Finland har stigit till 8,7 procent från förra året, då den låg på 7,1. Detta innebär att ca 41 000 flera är idag arbetslösa jämfört med i fjol. Andelen sysselsatta inom åldern 15–64, är numera under 70 procent. Det är inte heller svårt att lista ut att de som hör till gruppen arbetssökande innan pandemin, har haft det tufft att hitta en anställning, speciellt äldre arbetslösa trots en eventuellt lång jobberfarenhet bakom sig.
Flera medlemmar i vårt samhälle är idag rädda och oroliga över sin situation, men som tur är finns det ett relativt enkelt sätt att hjälpa de mest utsatta människor som utan säkerhet inte har tillgång till mat varje dag. Olika arrangörer delar ut matkassar flera dagar i veckan på olika håll runt om i huvudstadsregionen. Förutom att stödja människor är utdelning av matkassar ett effektivt sätt att minimera matsvinnet eftersom maten ofta kommer från livsmedelsbutiker där den blivit osåld och annars skulle slängas.
Under min tid som praktikant på KRAN hade jag möjlighet att besöka Andreaskyrkan och en eftermiddag delta i deras matutdelning som de arrangerar via projektet AndreasHelps. Tröskeln för att komma och hämta en kasse mat är väldigt låg, det är bara att dyka upp och ställa sig i kön till utdelningen.
Under de timmar jag stod och delade ut mat träffade jag på alla sorters människor, mycket äldre personer, ett par barnfamiljer men också ungdomar som kom för att hämta matkassar. Under detta arrangemang utstrålade Andreaskyrkan en känsla av en mycket varm gemenskap, en gemenskap som för många under svåra tider kan vara oerhört betydelsefull.
Alfred Eriksson, socionomstuderande vid Yrkeshögskolan Arcada och praktikant vid KRAN rf