Ikääntyneet ja alkoholin käyttö

Publicerad | Uppdaterad | i Äldre och omedvetet missbruk

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan eniten alkoholin liikakäyttöä on ikäryhmässä 65–79-vuotiaat. Liikakäyttäjiä on melkein 45 prosenttia. Tutkimusten mukaan ikäihmisten alkoholin käytön lisääntyminen on kasvava trendi.

Eläkkeelle siirtyminen on suuri elämän muutos. Vapaa-aika lisääntyy, rutiinit muuttuvat ja sosiaaliset suhteet vähenevät. Joillekin tämä muutos voi tuoda merkityksettömyyden ja tyhjyyden tunnetta. Tällaiset tunteet saattavat tulla joillekin esille vasta ensi kertaa elämässä. Elämään saattaa hiipiä salakavalasti alkoholi täyttämään tätä tunnetta. Liikakäytön ja riippuvuuden raja on hiuksen hieno. Mukava tapa ei ensin alkuun tunnu ollenkaan haitalliselta. Pari lasia viiniä saattaa helposti muuttua päivittäiseksi tavaksi, ja toleranssi kasvaessa määrät lisääntyvät helposti. Lisäksi pandemia-aika kosketti erityisen raskaasti tätä ikäryhmää. Sosiaalisten suhteiden vähyys, yksinäisyys ja mielekkään tekemisen puute ovat riskitekijöitä päihteiden väärin käytölle.

Ikä vaikuttaa elimistön kykyyn käsitellä alkoholia. Alkoholi nopeuttaa myös muistisairauksien kehittymistä. Monilla ikäihmisillä on myös lääkitys, jonka yhteisvaikutset alkoholin kanssa voivat olla arvaamattomia. Onnettomuusriskit lisääntyvät erityisen nopeasti tässä ikäryhmässä alkoholin ja lääkkeiden yhteisvaikutuksen takia. Ylipäätään alkoholista aiheutuvat haitat moninkertaistuvat ikääntyvillä heidän elimistössään tapahtuvien muutosten takia.

Omaa alkoholin liika käyttöä voi olla vaikea huomata. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen mihin kaikkeen omaan toimintaan alkoholi liittyy. Jos oma käyttö huolettaa voi aina ottaa yhteyttä ammattilaiseen tai soittaa vaikka matalankynnyksen tukipuhelimeen. Jo asioiden jakaminen jonkun kanssa tuo lisää hallinnan tunnetta omaan elämään.

Jos läheisen alkoholin käyttö huolettaa, kannattaisiko tähän puuttua? Kyllä ehdottomasti, ikääntyvien alkoholin liika käyttö voi aiheuttaa nopeastikin vakavia vaaratilanteita ja terveyshaittoja. Valitettavasti alkoholi on meillä tabu ikäihmisiin liittyen. Eihän mummu voi juoda liikaa alkoholia! Kannattaa ottaa asia puheeksi ystävällisessä hengessä. Yleensä asia ei ratkea ensimmäisellä kerralla. Kannattaa jatkaa sitkeästi, lempeästi ja jämäkästi. Toisekseen kannattaa kiinnittää huomiota siihen onko läheisellä mielekästä tekemistä ja ihmisiä ympärillä. Esimerkiksi Helsingistä löytyy paljon erilaista senioritoimintaa. Oman kunnan nettisivuja kannattaa tutkia. Monilla paikkakunnalla järjestetään paljon erilaista toimintaa. Monet järjestöillä on erilaista ystävätoimintaa. Kannattaa olla aktiivinen ja etsiä sinnikkäästi.

Myös omaan jaksamiseen kannattaa kiinnittää huomiota, jos läheisellä ilmenee alkoholiin liittyviä ongelmia. Läheisille löytyy omia tukiryhmiä ja tukipalveluja. Päihdeongelma voi vaikeuttaa monin tavoin läheisen elämää ja aiheuttaa paljon huolta. Ikäihmisten kohdalla päihteisiin liittyy vielä usein erityistä häpeää. Tärkeintä on puuttua asioihin varhaisessa vaiheessa, jotta ongelmat eivät pahentuisi. Toisaalta koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa asioita parempaan suuntaan.

 

Harjoittelija Marja Pelli