Tankar om drogmissbruk i allmänna utrymmen

Publicerad | i Uncategorized

På söndagseftermiddagen den 16 februari skedde en knivhuggning i en toalett i källarvåningen i Ode, det största biblioteket i Helsingfors. I skrivande stund är det enligt polisen oklart om det ligger drogmissbruk bakom det allvarliga rånet, men händelsen har väckt aktuella diskussioner om allmänhetens trygghet och missbruk som sker i offentliga utrymmen.

I en nyhetsintervju från 17 februari, se länken längst ned, berättar bibliotekets direktör, Anna-Maria Soininvaara, att man redan under planeringsskedet av biblioteket varit medveten om de risker ett centralt beläget allmänt utrymme medför i en storstad som Helsingfors. Direktör Soininvaara framhäver att biblioteket har haft 3,7 miljoner besökare sedan det öppnades och att man strävar efter att bibehålla besökarnas trygghet genom kameraövervakning och säkerhetsvakter. Hon menar att vakterna nästan dagligen leder ut berusade individer. Därtill hittar städpersonalen dagligen nålar samt blodspår i toaletterna och det ser ut att öka, säger hon.

Det har inte inträffat allvarligare våldshändelser förrän nu i biblioteket, påpekar direktör Soininvaara. Hon uttrycker oro gällande hur otrevligt det kan te sig för föräldrar att ta sina barn till en toalett där det finns tydliga spår av narkotikamissbruk. Hon tillägger att det behövs diskussioner om eventuella tilläggskameror och information från polisen om en möjligen överlag stigande trend av narkotikamissbruk.

Vad annat kunde man göra än öka antalet kameror för att bibehålla allmänhetens trygghet i offentliga utrymmen? Finns det tillräckligt resurser i kommunerna att ta sig an narkotikamissbruk i ett tidigt skede eller till den viktiga förebyggande verksamheten? Tredje sektorn, dit vi hör, utgör en tillgång i arbetet som gäller drogmissbruk. En viktig uppgift är att fortsätta informera om droger, deras risker och direkta faror för både individen själv och omgivningen. En annan väsentlig del i arbetet är att försöka nå roten till problematiken, det vill säga utreda vilka alla orsaker kan tänkas ligga bakom ett drogmissbruk.

Vi kan alla bidra på vårt eget sätt till att minska stigmat kring missbruk genom att sprida information och visa empati mot alla som har detta problem i sina liv. Minskat stigma leder till lägre tröskel att söka hjälp. Man behöver inte vara en professionell hjälpare för att kunna göra skillnad i en människas liv vare sig det gäller en missbrukare själv, en potentiell missbrukare, hens familj eller vänner.

Ifall du har frågor eller behöver stöd till dig själv eller någon du känner gällande missbruk kan du ringa oss på måndagar och torsdagar kl. 13-17 till numret 050 313 9926.

 

Text: Elisabeth Edin, praktikant på KRAN

 

Länk till den relevanta intervjun med Odes direktör Anna-Maria Soininvaara: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/oodin-johtajalta-suora-ulostulo-kirjaston-wc-tilojen-ryostopuukotuksesta-ei-se-nyt-taysin-yllatyksena-tullut-myos-huumeneuloja-ja-verijalkia-loytyy-tiloista-koko-ajan-enemman/7729734#gs.wqvku3