Tack för 13 spännande veckor!

Publicerad | Uppdaterad | i Uncategorized

Tiden springer iväg, nu börjar praktikens sista vecka och snart måste jag åka tillbaka till Tyskland. Avslutning av grejer, titta tillbaka, reflektera, ta avsked av tre olika ställen med trevliga människor.

Min praktik på KRAN rf delades upp på tre arbetsområden: KRAN:s kansli på Georgsgatan, Johannesförsamlingens eftis på tisdagar och fredagar och Andreaskyrkans matutdelning på torsdagar. Matutdelningen var alltid roligt därför att det finns så många olika människor i olika ålder med olika språk och härkomst som jobbar tillsammans för en bra sak. Jag kanske också lärde mig de mesta av mina finska ord (det finns tyvärr inte så många) där: kahvi, te, maito, leipä, voi, piimä, haarukka osv. Dagarna på eftis var ofta utmanande, men också givande. De gav mig chans att utveckla min pedagogiska förmåga och gav mig även intryck av den finlandssvenska kulturen.

På KRAN lärde jag mig mycket om missbrukarvården i Finland och arbete inom en liten NGO. Jag fick följa med till festseminarium i Åbo och lyssna till de nya utbildade erfarenhetsexperternas livshistorier. Det var kanske en av mina höjdpunkter under praktiken tillsammans med vårseminarium och rusmedelsdagarna där jag fick en större bild av finska stödnätverk inom missbruksvården och jag lärde mig meningen ”Meillä on kokemusasiantuntajakoulutus.” Dessutom fick jag inblickar i att vara med i KRAN:s olika projekt som var mycket intressant.

Jag är jättetacksam för möjligheten att göra praktiken på svenska och att alla kollegor uppmuntrade mig att tala svenska och delade sin tid, kunskap och erfarenhet med mig.

Tack så mycket!

 

Christina Klahr