Drogförebyggande session i Mattlidens gymnasium 8.10.2018

Publicerad | Uppdaterad | i Uncategorized

Omkring 144 deltagande gymnasieelever från årskurs 1 infann sig i skolans auditorium när Johan som är utbildad erfarenhetsexpert höll föredrag om sitt liv och vägen bort från alkoholmissbruk.

Här berättades en gripande historia om en kille som från första klunken alkohol seglade mot en mörk horisont med svarta moln. Från vältränad fotbollskille till kraftlös och förtvinad man.

”Jag blev aldrig riktigt sedd”

Johan berättade bland annat om hur han som 6-åring blev introducerad till alkohol och hur han alltid har umgåtts och ”hängt runt” med äldre människor och sina äldre bröder. Johan lärde sig i tidig ålder hur mycket han kunde dricka utan att bli upptäckt på t.ex. discon som han var på under skolåldern.

Han hade ändå en ganska normal barndom och blev ofta sedd som positiv, social och en bra kille, men nämner samtidigt att han inte blivit sedd, man såg honom bara för de bra saker han utförde.

Han berättade att fotbollen alltid varit ett stort intresse för honom men samtidigt var det enda han kunde tänka på och alltid längtade till nästa tillfälle att få dricka alkohol.

 

”Min frukost var omkring 10 öl”

Alkoholen blev som en kappa eller mask om man så vill, det berättas om att frukosten var omkring 10 öl innan det ens fanns en tanke på att röra sig någonstans. Mat var ingenting som prioriterades och fick Johan något i magen så tyckte han att det var väl bra, men det var inget som gjorde någon skillnad.

Intrycket jag får av Johan idag gör det nästintill omöjligt att koppla ihop många år av missbruk och misär. Det man ser idag är en målinriktad människa som gör det han kan för att kunna hjälpa till med sina föreläsningar och även hans mottagning i Fiskehamnen.

 

 

Text: Robin Forsberg