Öl sent in på midsommarnatten

Publicerad | i Uncategorized

Midsommaren är en viktig folktradition i Finland men tyvärr är det en av våra farligare högtider. Fler olyckor sker under det veckoslutet än normalt. Som med många andra problem kan olyckorna kopplas starkt till rusmedel. Speciellt alkohol och sättet vi firar midsommar på är den stora boven under denna högtid.

Första risken är redan innan midsommar. Trafikmängden är hög just före och efter när alla rör sig till och från stugan. Folk som kör trötta eller påverkade är tyvärr vanligt. Alla tänker inte ens på att de fortfarande kan vara påverkade från gårdagen när de kör hem följande dag. Tyvärr har antalet drogpåverkade bakom ratten ökat, att alkohol påverkar körförmågan är många väl medvetna om men marijuana gör också det, b.la. försämrar det reaktionsförmågan och din koncentrationsförmåga.

När man väl är framme vid stugan är det nästan en självklarhet att basta, vad är midsommar utan bastu öl och saunavihta? Men om ölen är ett måste lämna den till efter bastandet. Medan många andra olycksrelaterade dödsfall minskar pekar trenden för dödsfall i bastun uppåt. Det typiska är att någon somnar i bastun och sedan går bort på grund av vätskebrist eller för hög kroppstemperatur. Chansen att man somnar är betydligt högre om man är full. Under rekordåret 2017 dog 61 personer i Finland. Det kan jämföras med de som dött i cykelolyckor, under de senaste åren har den siffran legat kring 30. Om någon bekant bastar och har druckit lämna dem inte ensamma, flera dödsfall kan undvikas bara man inte bastar ensam. Som frisk och nykter är det bra för hälsan att basta, fast varje dag.

Efter bastun väljer många att ta ett dopp. I alla fall hemma är det tradition att säsongens första dopp sker senast vid midsommar. Tyvärr ser drunkningsstatistiken väldigt dyster ut kring midsommar. I fjol drunknade sju personer under det veckoslutet. Alkoholen är den återkommande riskfaktorn vare sig man tar sig ett dopp eller far ut med båten. Nästan hälften av alla som drunknade under fjolårets sommar var berusade, en klar majoritet var kraftigt berusade. Låt inte era berusade vänner åka ut med båt eller simma inte ens under uppsyn.

Traditionerna kring midsommar är det i sig inget fel med men de passar verkligen inte ihop med alkohol. Behöver du faktiskt dricka dig berusad för att ha roligt under midsommar? Är det värt risken? Om alkohol är ett måste lämna inte någon ensam.