Nykterhet lockar allt fler

Publicerad | i Uncategorized

Händelser så som dry January (torr januari) och sober October (nykter oktober), liksom den bredare rörelsen sober curious (nykter nyfiken), blir snabbt populärare, särskilt bland de yngre generationerna. Nykter nyfiken betyder att du har valt att undvika alkohol av personliga eller hälsoskäl. Det involverar att du funderar kring din relation med alkohol och är nyfiken på att förstå denna relation samt hur alkoholen påverkar dig. Som nykter nyfiken behöver man inte ha ett beroende som orsak eller ens uppfylla kriterierna för alkoholmissbruk, inte heller behöver man ge upp det förevigt. Det handlar helt enkelt om att bli medveten och lära känna sin egen kropp och mående.

Dessa trender är en del av en bredare rörelse som betonar hälsa och välbefinnande. Individen uppmanas att ta en paus från alkohol för att förstå hur det påverkar ens liv. Socialt drickande är ju trots allt så normaliserat att ögonbryn ofta höjs om någon avstår för annat än religiösa eller hälsoskäl. Måste du dricka för att ha roligt och trivas på en fest? Hur påverkas din kropp, sover du till exempel bättre, eller har du mer energi när du inte har druckit? Kan vara värt att stanna upp och se hurudan din relation är till alkohol, är den en nödvändig del av ditt liv eller tar den bara från din plånbok och hälsa?

Alla har vi hört om hur överdriven alkoholanvändning kan ge omedelbara konsekvenser så som motorfordonskrascher, våld, blackouts och överdoser. Med tiden kan även kroniska hälsotillstånd som leversjukdom, hjärtsjukdomar, depression och vissa cancerformer uppkomma. Det är viktigt att inse att även lägre konsumtionsnivåer också utgör hälsorisker. Visste du till exempel att även ett glas om dagen ökar en kvinnas risk för bröstcancer och risknivån ökar med varje ytterligare glas? Hur mycket, hur snabbt och hur ofta du dricker påverkar risken för negativa hälsokonsekvenser. Detta gör det viktigt att vara uppmärksam på hur mycket alkohol du faktiskt konsumerar.

Det är en bra idé då och då att ta ett steg tillbaka och reflektera över ditt förhållande till alkohol. För vissa individer kan början av året eller ”nyktra månader” fungera som en idealisk tid att bedöma sina vanor och bestämma om förändring behövs.